Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Νικόλαος Ματζούρης, «Πριν τη συντήρηση». Η εκ βάθρων ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης της Ι.Μ.Ζωγράφου: Ανάλυση και παρουσίαση εφαρμογών προληπτικής συντηρήσεως / Nikolaos Matzouris, "Before the conservation". The ground-up renovation of the I.M. Zografou Library: Analysis and presentation of preventative maintenance applications. /

Ματζούρης Νικόλαος, Θεολόγος, Συντηρητής Βιβλίου, Καθηγητής (ΕΔΙΠ) ΑΕΑΘ

«Πριν τη συντήρηση». Η εκ βάθρων ανακαίνιση της Βιβλιοθήκης της Ι.Μ.Ζωγράφου: Ανάλυση και παρουσίαση εφαρμογών προληπτικής συντηρήσεως.

1ο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας. Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, στο αμφιθέατρο Στέφανος Δραγούμης του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

1st International Scientific Workshop of the Mount Athos Center. Friday 9 and Saturday 10 December 2016, at the Stefanos Dragoumis amphitheater (Thessaloniki, Museum of Byzantine Culture).

Περίληψη
Η Ιερά Μονή Ζωγράφου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2009 ένα εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικής συντηρήσεως επί των χειρογράφων, παλαιτύπων, νέων εντύπων καθώς και ολοκλήρου του αρχείου της. Οι μέχρι τότε χρησιμοποιούμενοι χώροι για τη στέγαση των αντικειμένων κρίθηκαν παντελώς ακατάλληλοι και για το λόγο αυτό η εξεύρεση νέων κατέστη επιτακτική. Κεντρικός άξονας του όλου εγχειρήματος ήταν και παραμένει η εξεύρεση, δημιουργία και ανάπτυξη βιοκλιματικών χώρων και λύσεων, μηδενικά ή ελάχιστα ενεργοβόρων, δεδομένης της οικονομικής αδυναμίας της Μονής να υποστηρίξει συμβατικές μεθόδους κλιματισμού για τη διατήρηση σταθερών κλιματολογικών συνθηκών. Στην παρούσα ανακοίνωση παρουσιάζονται και αναλύονται κατά χρονολογική σειρά η μεθοδολογία, τα στάδια και οι εργασίες προληπτικής συντηρήσεως που εφαρμόστηκαν και πρόκειται να εφαρμοστούν. Ειδικότερα, η διαδικασία επιλογής των κατάλληλων χώρων για στέγαση των βιβλιοθηκών, οι εργασίες ανακαίνισής τους, το πρόγραμμα απεντόμωσης, καθαρισμού και αρίθμησης των αντικειμένων ούτως ώστε να προετοιμαστούν για την είσοδό τους στους νέους χώρους, ο σχεδιασμός των νέων μεταλλικών και ξύλινων βιβλιοθηκών και η κατανομή τους εντός των χώρων. Τέλος, γίνεται αναφορά στις εργασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και που πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν την εκκίνηση του προγράμματος υποστηρικτικής συντηρήσεως των αντικειμένων, προσφέροντας, κατ' αυτόν τον τρόπο, στο ευρύ κοινό αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο, μία ολοκληρωμένη εικόνα προσέγγισης και διαχείρισης της βιβλιοθήκης προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες συνθήκες και επιταγές της Μονής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου